Ja, du læste rigtigt. Verdens dyreste kaffe er lort, bogstaveligt talt. Kopi Luwak-kaffe er nemlig lavet af afføring fra det kattelignende dyr, palmerulle. Utroligt nok sælges kaffen til op mod 6.000 kr. pr. kilo!

Fra afføring til dyr kaffe

Palmerullen, også kaldet Luwaken, klatre i træer og lever af frugter og bær. Her er kaffebønnens bær dens favorit.

Sådan ser Kopi Luwak-kaffe ud når det høstes.

Sådan ser Kopi Luwak-kaffe ud når det høstes.

Palmerullen er kræsen, så den udvælger og spiser kun de bedste og mest modne kaffebær. Palmerullens tarmsystem opløser kun den frugtagtige skal, hvilket efterlader den hårde kaffebønne sammen med dyrets afføring. Det er her kaffen får sin unikke smag fra.
På de indonesiske øer samler bønderne palmerullens efterladenskaber og renser og tørrer kaffebønnerne. Til sidst ristes bønnerne ved cirka 250°C.

Der bliver kun produceret 250 kg Kopi Luwak-kaffe årligt. Det gør kaffebønnen til den mest eftertragtede delikatesse blandt verdens kaffedrikkere.

Hvordan smager Kopi Luwak-kaffe?

Kopi Luwak-kaffe har en unik nuance af chokolade og træ. Under fordøjelsen i tarmen angriber enzymer fra mælkesyrebakterier kaffebønnen. Denne proces mindsker indholdet af de proteiner som gør kaffen bitter. Man står derfor tilbage med en unik smag, som bliver siddende i lang tid.

Skal man frygte dødelige bakterier?

Ifølge Massimo Marcone, som arbejder med fødevaresikkerhed i Ontario, Canada, har kaffeelskerne intet at frygte. Kopi Luwak-kaffens vask- og afrensningsmetode er nemlig så effektiv, at bønnen indeholder færre bakterier end den gennemsnitlige kaffebønne.

Hvor kan man købe Kopi Luwak-kaffe?

Er du ikke afskrækket af Kopi Luwak-kaffen og dens alternative producering? Så kan du købe kaffebønnerne hos Danmarks eneste forhandler her. Og husk nu en USB-kopvarmer fra HotKop, så din 6.000 kr. dyre kaffe ikke bliver kold og kedelig!